Домен продаётся / Domain for SALE
П'ять цікавих фактів про Хмельницький - Статьи - Оптовый базар Хмельницкого — вещевые базары. Хмельницкая толкучка.

П'ять цікавих фактів про Хмельницький

Хмельницкий базар

Місту Хмельницький зараз 579, а незабаром виповниться шістсот років, та як не дивно, ще є деякі речі, про які навіть не здогадуються хмельничани та гості міста або піддають їх сумніву.

Ось п'ять цікавих фактів про місто, які без сумніву заслуговують вашої уваги.

1. Вже більше ніж чотириста років Хмельницький є містом

За свідченнями документів кінця XVІ століття можна вважати, що десь в той час тодішній Плоскирів, а нині Хмельницький, отримав статус і права містечка, а дещо пізніше став містом. Історики мають здогадки, що Плоскирову могло бути надане Магдебурзьке право, проте письмових документів, які б підтвердили ці припущення, немає. Проте, ці здогадки не безпідставні, їх доводять непрямі факти – у другій половині XVІ століття в місті функціонували три ярмарки, був замок, а серед мешканців нараховувалось декілька десятків купців та ремісників. А в Середніх віках ці ознаки були відмінними рисами міста.

2. Перший базар – з королівського дозволу

За тих часів, коли Поділля знаходилось під владою Речі Посполитої (XV–XVІІІ століття), організовувати базари та ярмарки дозволено було тільки з дозволу короля. Плоскирову привілей на торгівлю був наданий у 1578 році королем Стефаном Баторієм. Це дало змогу містянам проводити щорічні великі ярмарки на свята Нового Року, Різдва та Святого Віта.

Центр города (дворы за стометровкой)
А ще було дозволено торгувати щотижня по вівторках. Тоді ж в Плоскирові з'явилися місцеві купці-торговці, а також виникла ринкова площа, де було збудовано торгові ряди.

3. Що в Хмельницького спільного з старим Проскуровом?

Старинный Хмельницкий
Насправді, в теперішньому Хмельницькому немає будинків збудованих раніше ніж в XIX столітті. А все тому що, місто Проскурів було забудоване в основному дерев'яними будівлями. І тільки після великої пожежі 1824 року, під час якої згоріли ледь не всі спорудження, в місті почали будуватися цегляні і кам'яні будинки. На сьогоднішній день найстарішою будівлею Хмельницького, з тих, що збереглися, вважається храм Різдва Богородиці, який знаходиться по вулиці Соборній, недалеко від продуктового базару.
Барон Мюнхгаузен в Хмельницком
Будівництво нового храму розпочалось в 1835 році і вже через два роки кам'яний собор було освячено. Місце під будівництво обрали те ж саме, де стояла церква, що згоріла під час пожежі. Також однією з найстаріших будівель є старий корпус в'язниці, зараз це СІЗО № 29, по вулиці Кам'янецькій, будувався він теж у 1830-х роках. До того ж, в Хмельницькому залишилося ще близько двох десятків споруд з історією, що складає більш ніж сто років.

4. Перший – не завжди найкращий

За історичними свідченнями першим міським головою Хмельницького був К. Пенський. Він був обраний після того, як була затверджена державна реформа самоврядування міст в січні 1880 року. Під час цієї реформи були сформовані міські органи правління, дещо схожі на сучасні. Також в той період була обрана міська управа та дума, що складалася з 19 гласних, прототип теперішніх депутатів, від різних класів мешканців міста. Як стало зрозуміло з історичних документів, перший міський голова був безініціативним та нечистим на руку. Було відомо про його участь в аферах і шахрайство, що спровокувало невдоволення суспільства та губернської влади. І після двох років правління його звільнили з займаної посади, а обов'язки міського голови до виборів 1884 року стали почергово виконувати члени управи.

Хмельницкий - Центр
До речі, майже всі міські голови Проскурова не були проскурівчанами, багато хто з них взагалі був родом з інших губерній. І лише у 1917 році міським головою був обраний Микола Сікора, родом з Проскурова. Сікора був корінним мешканцем Проскурова, його сім'я здавна проживала в місті, а батько і дід були шанованими міськими чиновниками. Та і сам Микола Вікентійович був у пошані серед населення, з 1904-го року його чотири рази поспіль вибирали членом управи і гласним в думу міста.
Старый Хмельницкий
Цікаво, що міські голови, що керували містом після Миколи Сікори, також народилися не в Прскурові або Хмельницькому, проте велика частина з них із Хмельницького району.
Памятник Богдану Хмельницкому

5. Чи відвідував місто Богдан Хмельницький?

Багатьох мешканців і гостей міста Хмельницького цікавить чи бував славетний гетьман у місті, яке було назване на його честь. Та на жаль, як би нам того не хотілось, але Богдан Хмельницький жодного разу не ходив по вулицях міста. Проте, під час війни 1648-1657 років йому доводилось бувати неподалік від обласного центру, до прикладу, він навідувався у Старокостянтинів, Чорний Острів, Пиляву і Меджибіж. Чому ж гетьман оминув своєю увагою Плоскирів? Тому що, на відміну від перерахованих вище населених пунктів, Плоскирів у той період не мав ані особливого адміністративно-економічного, ані військово-стратегічного значення і Богдану Хмельницькому не потребувалось спрямовувати головну армію на його завоювання. Замок, що був у Плоскирові, козаки змогли захопити силами середнього загону.

Площадь в Хмельницком
Та, незважаючи на історичну факти, Проскурів все ж таки був перейменований у 1954 році на честь гетьмана у Хмельницький. До речі, в місті найбільша в Україні та світі кількість пам'ятників Богдану Хмельницькому, а саме чотири.

Хмельницкий 1964г.

Опубликовано: 18/03/2015  10:03 | Просмотров: 6185 | Печать
TOP сайтов

Глазок Хмельницкий. Веб камеры Хмельницкого. Красивые панорамы, перекрестки, видео интересных событий города.

Просмотров: 7735 | Переходов: 3290

Интернет-магазин бытовой техники 5ok Хмельницкий. Представительства во всех регионах Украины. Высокие гарантии качества. Дешевле не найти!

Просмотров: 2939 | Переходов: 705

Для тех, кто планирует открытие собственного торгового бизнеса, всегда возникает вопрос о том, где приобретается различное оборудование для торговли. Мы занимаемся поставкой торгового оборудования по всей Украине.

Просмотров: 2486 | Переходов: 533

Хмельницкий базар "Толкучка" — Хмельницкие вещевые рынки. Львовское шоссе, г. Хмельницкий. Изида, Новый рынок, Старый рынок, Геологов - обувной оптовый, Скиф, Автотехкультсервис, Норма, Сардоникс, Агропроммонтажналадка, Золотая Аллея, Серебрянная Аллея, Бронзовая Аллея, Березка, Бартерсервис, Пако, СУМС, Привоз, Каблук, Мивс, Болото, Краны 1 и 2, Важиль, Дарсон, Эверсли... Хмельницький речовий ринок
Просмотров: 388 | Переходов: 57
Pest Reject - отпугиватель тараканов, грызунов и насекомых. Ультразвуковой отпугиватель грызунов и тараканов. Исходящие импульсы устройства воздействуют прямиком на нервную систему вредителей. Не оказывает влияния на домашних животных, безопасен для людей.
Просмотров: 1169 | Переходов: 346
Ageless - антивозрастная сыворотка мгновенного действия Революционное средство для мгновенного омоложения кожи лица на основе комплекса пептидов и гиалуроновой кислоты. Разглаживает мелкие морщины в проблемных местах и усиливает регенеративные способности клеток, продлевая молодость кожи.
Просмотров: 1558 | Переходов: 564
Мнения
Как вы относитесь к Хмельницкому вещевому рынку?
Нужный базар
Средство для заработка
Сборище хамов
Я — продавец
Из фотоархива